Η πολιτική στον αρχαίο κόσμο - Finley, Moses I., 1912-1986 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 1996)
Τα δημοκρατικά πολιτεύματα των αρχαίων ελληνικών πόλεων θεωρούνται οι πρόγονοι των σημερινών αστικών δημοκρατιών. Όπως συχνά συμβαίνει με τέτοιες ιδεολογικές καταγωγές, οι επίγονοι κατασκευάζουν την εικόνα των προγόνων δίνοντας έμφαση στα στοιχεία που τους είναι περισσότερο κατανοητά ή αποδεκτά. Αντίθετα, χάνεται η κοινωνική διάσταση και η ιδιαίτερη λογική της πολιτικής στον αρχαίο κόσμο. Το βιβλίο του Moses Finley μας δίνει σημαντικές πτυχές των πολιτικών ανταγωνισμών στον αρχαίο κόσμο, τοποθετώντας τες στο δικό τους κοινωνικό και ιδεολογικό πλαίσιο. Η είσοδος των ελεύθερων από τις κατώτερες τάξεις στην πολιτική, οι επιπτώσεις του πολέμου και των κατακτήσεων καθώς και οι ιδεολογικοί παράγοντες που επηρέασαν τις εσωτερικές έριδες, είναι μερικά από τα κεντρικά θέματα αυτής της βασικής μελέτης για την κατανόηση της φύσης της διακυβέρνησης στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη.