Κυπριακό : η άλλη όψη μιας εθνικής δοκιμασίας : κείμενα πολιτικής κριτικής - Καλουδιώτης, Δημήτρης Α., 1947- (Γνώση, 1989)
Όλα δείχνουν ότι η μεταπολίτευση τελειώνει. Το μεταχουντικό πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση. Οι κύριες επιλογές της μεταχουντικής μας δημοκρατίας ήταν δύο: η αποσιώπηση του γεγονότος ότι αυτή η δημοκρατία θεμελιώθηκε πάνω στη θυσία της Κύπρου και το συμπλήρωμα αυτής της αποσιώπησης που ήταν η φυγή προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Ότι ζωντανό υπήρξε σ΄αυτή την περίοδο στο δημοκρατικό, στον κοινωνικό στίβο, ότι συνάγειρε τις βαθύτερες συνιστώσες της ζωής του έθνους στηρίχτηκε στην άρνηση αυτών των δύο επιλογών. Ήδη ο κύκλος έκλεισε με την ομοφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου στις κυρίαρχες επιλογές. Και αντί αυτή η ομοφωνία να παράγει αυτοπεποίθηση και δύναμη, η χώρα, ο ελληνισμός βρίσκονται στο πιο έσχατο σημείο παρακμής και απογοήτευσης, Η κρίση έχει εστιαστεί στο ηθικό πεδίο. Μια τέτοια προσέγγιση της σημερινής κατάστασης επιχειρείται μέσα από αυτή τη συλλογή κειμένων πολιτικής κριτικής.