Ο άνθρωπος που έγινε θεός - Messadie, Gerald (Ιστορικό μυθιστόρημα, 1995)
Ένας συγγραφέας μελετώντας τα Κανονικά Ευαγγέλια με μεγάλη του έκπληξη ανακαλύπτει κενά, αντιφάσεις και ιστορικές αναλήθειες. Αναζητά περισσότερες πληροφορίες στα αποκαλούμενα Απόκρυφα. Ανακαλύπτει το Ευαγγέλιο του Θωμά και χάνεται μέσα στα μυστικά των Χειρογράφων της Νεκράς Θαλάσσης. Μετά από συνεχή μελέτη και αναζήτηση της αλήθειας ανακαλύπτει την ιστορία του Ιησού όπως δεν είχε γραφτεί ποτέ και πουθενά. Αποφασίζει ο ίδιος να δώσει την αλήθεια στο φως. Πού πέρασε ο Ιησούς τα νεανικά του χρόνια; Γιατί η παιδεία του μοιάζει τόσο πολύ μ' αυτή των Εσσαίων; Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά τίποτε γι' αυτούς; Γιατί το Σανχεντρίν τον καταδίκασε σε θάνατο; Και γιατί -σκάνδαλο μέγα!- δύο αρχιερείς του Σανχεντρίν που τον καταδίκασε σε θάνατο πηγαίνουν στον Πιλάτο για να ζητήσουν το πτώμα του; Σ' αυτά αλλά και σε πολλά άλλα ερωτήματα απαντά ο Ζεράρ Μεσαντιέ μέσα από μια γλαφυρή αφήγηση.