Εξ απαλών : χρονογραφήματα 1961-1986 - Μέρτζος, Νίκος Ι., 1936- (Ελληνικός Βορράς, 1998)
Ό Μέρτζος, έχοντας μαθητεύσει δίπλα στους παλαιότερους και άξιους, έχοντας όμως και τη δική του ψυχή και ευψυχία, ήταν ικανός να κάνει ρεπορτάζ, να γράψει χρονογράφημα και άρθρο, να αποπειραθεί κριτική βιβλίου, να επεξεργαστεί την ύλη, να κάνει τίτλους, να σελιδοποιήσει άριστα και με φινέτσα το υλικό του και να βγάλει δική του εφημερίδα. Και δεν ξέρω πόσοι άλλοι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να επιτύχουν αυτό, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα." Νίκος Μπακόλας, συγγραφέας δημοσιογράφος "Υπό την σύννουν οφρύν,' το βλέμμα του ατενίζει με τρυφερότητα την Φύση και τον Άνθρωπο. Ο δημοσιογράφος Μέρτζος και ο συγγραφεύς Μέρτζος ματαίως προσπάθησαν να κρύψουν τον ποιητήν των βορεινών υστερόγραφων και τον ζωγράφο του ελληνικού τοπίου, ιδίως του ορεινού. Οι τόμοι του συγγραφικού έργου του και η ά-τομος βιβλιοθήκη των διάσπαρτων δημοσιογραφικών κειμένων του και των χρονογραφημάτων του ιστορούν μια εποχή. Τα εφήμερά του έγιναν διαχρονικά. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια δικαίωση." Γεράσιμος Μ. Δώσσας, δημοσιογράφος ποιητής " Ο Ν.Ι.Μέρτζος είναι ο άνθρωπος των προτύπων και της παράδοσης, που έχει υπηρετήσει και υπηρετεί χωρίς γαλιφιές, με συνέπεια και αναπεπταμένες κεραίες. Μυρίζεται τα πράγματα του κόσμου και οι καταθέσεις του είναι πλούσιες και χυμώδεις" Τηλέμαχος Αλαβέρας, λογοτέχνης