Τα δέκα θανάσιμα αμαρτήματα του ΚΚΕ : επίσημα κείμενα - Μέρτζος, Νίκος Ι., 1936- (Ι.Σιδέρης, 1985)
Ή σύγχρονη ελληνική Ιστορία έχει σημαδευθή, συχνά βαθειά κι οδυνηρά, άπό τήν δράση καί τήν ιστορία τού ΚΚΕ. Καί έξακολουθεΐ νά έπηρεάζεται πάντοτε σε σημαντικό βαθμό. Αυτό δεν αμφισβητείται άπό κανένα σήμερα. Εκείνο πού άμφισβητεΐται - καί μάλιστα δεινά - είναι ή ίδια ή ελληνική Ιστορία, πού «κόβεται καί ράβεται» στά μέτρα τής οποίας ιδεολογίας γιά νά ύπηρετήση τά οποία κομματικά συμφέροντα, σέ δλες τίς πλευρές. Τό βιβλίο τούτο δέν διεκδικεϊ τό άλάθητο ούτε έχει τήν πρόθεση νά άπευθύνη τό εύ'κολο «κατηγορώ» σέ βάρος μιας πλευράς, ή όποια δχι μόνον έχει πολύ κατηγορηθή άλλά καί πλήρωσε τίς κατηγορίες μέ τό αίμα τών αγωνιστών της. Τό πρόβλημα είναι δτι οί αγωνιστές τού Κ.Κ.Ε. δέν πλήρωσαν μέ τό αίμα τους τό «κατηγορώ» μονάχα δλων τών άντιπάλων τους, άλλά πλήρωσαν κυρίως τά λάθη τής ήγεσίας τους. Τό Κ.Κ.Ε. τό πλήρωσε, επίσης, βαρύτατα ολόκληρος ό έλληνικός Λαός, ή ομαλή του πορεία πρός τό μέλλον καί ή κοινωνικο-οΐκονομική του άνάπτυξη. Αύτά τά λάθη προσπαθεί νά φωτίση τούτο τό βιβλίο. Καί τά φωτίζει μέ έπίσημα κείμενα, άποφάσεις, μαρτυρίες τού Κ.Κ.Ε. καθώς έπίσης καί μέ άγνωστα στό εύρύ κοινό ντοκουμέντα τών άλλων Κ.Κ. τής Βαλκανικής.