Το τρίτο στεφάνι - Ταχτσής, Κώστας, 1927-1988 (Κορυφαίοι Έλληνες πεζογράφοι του 20ου αιώνα, 2011)
Δύο γυναίκες, η Νίνα και η Εκάβη, αφηγούνται με χειμαρρώδη τρόπο και σε πρώτο πρόσωπο τις ζωές τους: τους έρωτες, τους γάμους, τους αποχωρισμούς, τις απώλειες. Η διασκευή του εμβληματικού μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή, σε μορφή μονολόγου για μία γυναίκα ηθοποιό, μέσα από κωμικές και τραγικές ιστορίες φωτίζει όλη τη σύγχρονη ελληνική ιστορία: Μακεδονικοί Αγώνες, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Μικρασιατική Καταστροφή, Δικτατορία της 4ης Αυγούστου, ελληνοϊταλικός πόλεμος, Κατοχή, Εμφύλιος. Σημείο αναφοράς για τη μεταπολεμική λογοτεχνία του τόπου, το κείμενο του Ταχτσή ξετυλίγει μπροστά στα μάτια μας ένα ατελείωτο κουβάρι που περιλαμβάνει κάθε λογής καταστάσεις και περιστατικά -απίστευτα, σκληρά, τρυφερά, ευτράπελα- σε έναν αγώνα για επιβίωση και για ένα καλύτερο αύριο, αποτελώντας μια ανεπανάληπτη σκιαγράφηση του ψυχισμού του σύγχρονου Έλληνα.