Πισωβελονιά : μυθιστόρημα - Cardinal, Marie, 1929-2001 (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, 1983)
Πρώτη πράξη: μια πενηντάρα γυναίκα δωρίζει στα δύο παιδιά της μια μοτοσυκλέτα. Την επαύριο τα βλέπει να σκοτώνονται σ΄ένα φοβερό τροχαίο δυστύχημα, Πόνος. Τρόμος. Δράμα εποχής Δεύτερη πράξη: ίδια γυναίκα, που έχει γίνει διάσημη με τα κεντήματα της, καταφεύγει σ΄ένα παραθαλάσσιο σπιτάκι για να απαλύνει τον πόνο της. Στο ξετύλιγμα της περισυλλογής της παράξενες εικόνες, που ξεπηδάνε από τα βάθη του χρόνου και της μνήμης, τη βασανίζουν. και να ο πατέρας της, έχει πεθάνει πριν από πολύ καιρό, κι όμως ξαφνικά να τος μπροστά της, μικρό παιδί στις αρχές του αιώνα κυνηγώντας την περιπέτεια στην Αλγερία του χτες. Αναμνήσεις, γενεαλογίες. Ποίημα των γενεών. Τρίτη πράξη: και μετά, μια ωραία πρωία, ανάμεσα στο νεροχύτη της κουζίνας και στα πλακάκια του λουτρού, ξεπροβάλλει η Κλυταιμνήστρα. ...