Μια ανάλαφρη κωμωδία : μυθιστόρημα - Mendoza, Eduardo, 1943- (Συγγραφείς απ' όλο τον κόσμο, 1999)
Βαρκελόνη, Αύγουστος του 1948. Ο Κάρλος Προυγιάς, θεατρικός συγγραφέας αστυνομικών κωμωδιών, επωφελούμενος από την απουσία της οικογένειάς του στο παραθαλάσσιο εξοχικό τους, μπλέκεται σε διάφορες ερωτικές περιπέτειες. Δε φαντάζεται όμως ότι σύντομα πρόκειται να βρεθεί αναμειγμένος σε φόνο, οι προσπάθειες για την εξιχνίαση του οποίου θα τον φέρουν σε επαφή με μια όψη της Βαρκελόνης που σε τίποτα δε μοιάζει με τα όσα είχε ζήσει μέχρι τότε. Μια 'ανάλαφρη κωμωδία' που κάτω απ' το ανέμελο ύφος της κρύβει μια δεξιοτεχνική γραφή,κατατάσσοντας το συγγραφέα της ανάμεσα στους σημαντικότερους σύγχρονους Ισπανούς λογοτέχνες.