Το σοκάκι : τα παιδιά του Κρόνου : νουβέλα - Κοτζιάς, Αλέξανδρος, 1926-1992 (Σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες / Ελευθεροτυπία, 2011)
Βιβλίο-υποθήκη, το κύκνειο άσμα του Αλέξανδρου Κοτζιά ανατέμνει τη μεταπολεμική ιστορία μιας Ελλάδας σπαραγμένης από τα εφιαλτικά κρίματα του εμφυλιακού άχθους. Ένας μεσήλικας αξιωματικός περνά το μήνα του μέλιτος στην Ιταλία με τη νεαρότατη, όμορφη σύζυγο του. Γάμος που προέκυψε από συνοικέσιο, θα φέρει τους δύο ήρωες αντιμέτωπους με ισχυρά υπαρξιακά διλήμματα και σοβαρές ηθικές δεσμεύσεις. Μαζί με τον "Ιαγουάρο" (1987), τη "Μηχανή" (1989) και τον "Πυγμάχο" (1991), "Το σοκάκι" (1993) ανήκει στον κύκλο πεζογραφημάτων του Αλέξανδρου Κοτζιά που κυκλοφόρησε κάτω από τον κοινό τίτλο "Τα παιδιά του Κρόνου".