Αρχαία Ολυμπία και Ολυμπιακοί αγώνες - Στρατίκης, Πότης (Στρατίκης, 1988)
Η Ολυμπία στην αρχαιότητα δεν ήταν πόλη, αλλά μια περιοχή που βρισκόταν στη δεξιά όχθη το ποταμού Αλφειού, στο σημείο που ενωνόταν με τον παραπόταμο Κλαδέο. Εκεί, στο τρίγωνο που σχηματιζόταν ανάμεσα στους δύο ποταμούς και τον Κρόνιο λόφο, υπήρχε ένα άλσος, η ιερή Άλτις, όπως την ονόμαζαν. Ένα άλσος με μεγάλα σκιερά πλατάνια, με λεύκες πανύψηλες, που τις είχαν φέρει από τη Θεσπρωτία, και με σταχτοπράσινες αγριελιές. Ο μεγάλος Αθηναίος ρήτορας, ο Λυσίας, είχε πει για την Ολυμπία πως είναι "ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος". Δηλαδή, το ωραιότερο μέρος της Ελλάδας. Και δεν είχε άδικο. Και σήμερα ακόμα η ομορφιά της Ολυμπίας είναι μοναδική. [..] (Από την έκδοση)