Η καρδιά μας - Maupassant, Guy de, 1850-1893 (Έρωτες και πεπρωμένο, 1999)
Η ιστορία μιας γυναίκας που σαγηνεύει και πληγώνει φιλάρεσκα. Το ερωτικό ταμπεραμέντο της, ένα ιδιαίτερα θερμό, συνοδεύεται από μια έντονη κοκεταρία, που είναι το όπλο με το οποίο υπερασπίζεται μια ελευθερία κερδισμένη με θυσίες. Μια γυναίκα που προπορεύεται της εποχής της, προμήνυμα του καινούριου στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Ο ήρωας την ερωτεύεται, επιφυλακτικά στην αρχή, φοβούμενος ίσως ότι η συγκρότηση του συναισθηματικού του κόσμου θα καταπονηθεί περισσότερο απ’ όσο αντέχει. Τελικά θα την ερωτευτεί με πάθος και, την ίδια στιγμή, θα καταλάβει ότι οι φόβοι του δεν ήταν αβάσιμοι. Θα υποφέρει, μη μπορώντας να αρκεστεί στο μερίδιο της ευτυχίας που του προσφέρεται, αλλά θα έχει έτσι την ευκαιρία να κάνει τα πρώτα αναπόφευκτα βήματα του περάσματος στο νέο και αχαρτογράφητο ακόμα πεδίο ανάπτυξης της αιώνιας σχέσης αρσενικού-θηλυκού - εγχείρημα δύσκολο - όχι μόνο για τον ήρωα αλλά, προφανώς, και για τον ίδιο το συγγραφέα, μα και τον σύγχρονο αναγνώστη. Μια άλλη γυναίκα, προς το τέλος του έργου, έρχεται να λειτουργήσει σαν προγεφύρωμα, καθώς το πέρασμα στο καινούριο είναι ένα σάλτο μορτάλε πάνω από το χάος, που ανοίγεται αγεφύρωτο όποτε ανατρέπονται βεβαιότητες οι οποίες μέχρι χθες έμοιαζαν ακλόνητες.