Ο νεκρός της πλατείας Μπεγιαζίτ - Hikmet, Nazim, 1902-1963 (Ελληνικές Εκδόσεις, 1987)
Σε αυτό το έργο του, θα γνωρίσουμε ή μάλλον θα ξανασυναντήσουμε ένα ποιητή που πολύ αγάπησε και που πολύ πόνεσε για την υπόθεση της ανθρωπότητας και για να υπερασπίσει την ανάγκη της αλλά και το δικαίωμά της, αν θέλετε, σε μια ζωή πραγματικά ελεύθερη και αληθινή. Γράμματα από την εξορία, κυριολεκτικά και μεταφορικά, γεμάτα πόνο και νοσταλγία, να τι είναι αυτά τα ποιήματα. Επίκαιρα ποιήματα, καίρια πολιτικά και αιχμηρά, κάπου ειρωνικά, κάπου κουρασμένα μα πάντα μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας και ειρήνης, σήμερα που η γειτονική μας Τουρκία καθώς κι ολόκληρος ο κόσμος αντιμετωπίζουν καταστάσεις ίδιες με ένα προηγούμενο διάστημα αλλά κι ακόμα σκληρότερες.