Τα πράσινα μήλα - Hikmet, Nazim, 1902-1963 (Ελληνικές Εκδόσεις, 1988)
Παρά την περιπετειώδη πλοκή του μυθιστορήματος, το εμπνέι η βαθιά αγάπη του συγγραφέα για τους συνανθρώπους του και το αδιάλλακτο μίσος του για τον ιμπεριαλισμό και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.Ακόμα και οι άγριοι, λέει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο, είναι λιγότερο κτηνώδεις από όλους εμάς τους πολιτισμένους.