Η σαγήνη - Berberova, Nina Nikolaevna (Ωκεανίδα, 1995)
Η αύρα μιας γυναικείας παρουσίας, το φευγαλέο ερωτικό της άγγιγμα, η σκοτεινή ανταύγεια του μυστηρίου της σαγηνεύουν τον Σάσα, νεαρό Ρώσο εμιγκρέ, κι ανοίγουν μια ρωγμή στο παρελθόν και στο μέλλον του. Βλέπει μ' άλλα μάτια την οικογένειά του· δεν δείχνει πια την ίδια στοργή στον αδερφό του· η αγάπη κι ο θαυμασμός για το φίλο του τον Αντρέι κλονίζονται· ο ορίζοντας της σταδιοδρομίας του δεν φαντάζει πια φωτεινός κι απέραντος. Παλεύει με τα συναισθήματά του, σ' έναν παθιασμένο αγώνα γεμάτο αντιφάσεις και υπαρξιακά ερωτήματα. Πυκνή και απέριττη μαζί η νουβέλα της Νίνας Μπερμπέροβα, μας θυμίζει πως ο λαβύρινθος του έρωτα δεν είναι μόνο απόλαυση ή μαρτύριο, αλλά και δύναμη που διαμορφώνει την προσωπική μας ταυτότητα.