Απάντησέ μου - Tamaro, Susanna, 1957- (Ωκεανίδα, 2001)
Τρεις ιστορίες. Οι παράλληλες ζωές τριών προσώπων, που παρασύρθηκαν από τα πάθη τους, δοκιμάστηκαν σκληρά από τη μοίρα και είδαν την αγάπη και την πίστη τους να κλονίζονται και να χάνονται ολότελα. Η Ρόζα, η ατίθαση ορφανή, οπλίζεται με όσο μίσος μπορεί να αντλήσει από τη δραματική ζωή της. Η άτυχη μητέρα, βουβή μπροστά στην οδύνη του θανάτου, γυρεύει να τον νικήσει με όπλο της τον ίδιο το θάνατο. Και ο Σαβέριος, αιχμάλωτος του πάθους και της ζήλιας του, καταστρέφει με τα ίδια του τα χέρια τα πλάσματα που λατρεύει. Τρεις νουβέλες με κοινό παρανομαστή την πίστη, που ωστόσο δεν είναι αγνή αλλά εξαγνίζεται διαβαίνοντας τις δικές της Συμπληγάδες, και ίσως γι' αυτό στο τέλος αναδύεται ακόμα πιο δυνατή και αποφασισμένη. Σ' αυτό το τρίπτυχο βιβλίο, οι τρεις νουβέλες, βαθιά ανθρώπινες και συναρπαστικές, περιστρέφονται γύρω από τον ίδιο άξονα προβληματισμού: το βαθύτερο νόημα της ζωής.