Αλέξανδρος και Δάφνη : τα χρυσά όπλα - Σταθάτου, Φράνση (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά, 2003)
Σε μια ανασκαφή στη Μακεδονία, η αρχαιολογική σκαπάνη αποκαλύτπει μικροσκοπικά χρυσά όπλα. Η Δάφνη, μια νεαρή αρχαιολόγος, πιστεύει πως ήταν δώρο του βασιλιά Φιλίππου στον πεντάχρονο γιο του Αλέξανδρο και ότι 2000 χρόνια αργότερα έχουν αποκτήσει δύναμη μαγική. Για να τα φωτογραφίσει, τα "δανείζεται" κρυφά και τα φοράει ο 13χρονος εξάδελφός της, ο Αλέξανδρος. Εκείνη τη στιγμή τα πανίσχυρα όπλα παίρνουν κανονικές διαστάσεις και παρασύρουν τον Αλέξανδρο στη δίνη του χρόνου! Η ανεξέλεγκτη δύναμή τους τον μεταφέρει διαμέσου των αιώνων!