Το βιβλίο της ολικής άγνοιας για τον κόσμο των ζώων - Lloyd, John, 1951- (Εκλαϊκευμένη επιστήμη, 2011)
Στο συναρπαστικό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό αυτό βιβλίο, από την ίδια ομάδα που δημιούργησε το μπεστ σέλερ "Το βιβλίο της ολικής άγνοιας", θα συναντήσουμε 100 ζώα, κάποια υποτίθεται οικεία, άλλα σαφώς σκοτεινά, όλα πάντως ενδιαφέροντα. Τα ευρωπαϊκά χέλια που κολυμπούν χιλιάδες χιλιόμετρα από και προς τις Βερμούδες, τα πλοκάμια των χταποδιών που σέρνονται ένα μήνα αφότου έχουν κοπεί, τα ακάρεα που είναι τόσο μικρά ώστε ζουν μέσα στο λαιμό μελισσών ή οι «αρκούδες του νερού» με τα οκτώ πόδια, οι οποίες μπορούν να μείνουν σε κατάσταση ανενεργού ζωής για πάνω από έναν αιώνα - όλα αυτά είναι πιο εξωπραγματικά ακόμα και από τις πιο τρελές φανταστικές ιδέες των φυσιολόγων του Μεσαίωνα. Μόνο που είναι αληθινά. Βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία, χωρίς να είναι όμως επιστημονικό σύγγραμμα, το βιβλίο αυτό εστιάζει σε μερικές καταπληκτικές ιδιότητες των ζώων: Δε μαθαίνουμε μόνο για μερικές απίθανες συμπεριφορές, αλλά βλέπουμε (μέσα από τα ευφυέστατα σχέδια του μηχανικού Ted Dewan) και πώς "λειτουργούν" τα ζώα. Η ποικιλία στο ζωικό κόσμο είναι τόσο μεγάλη, που ο αναγνώστης σύντομα αρχίζει να συνειδητοποιεί πως στη ζωή τα πάντα μπορεί να συμβούν. Πρόλογοι: Stephen Fry, Alan Davies. Εισαγωγή: John Mitchinson και John Lloyd.