Μια τρύπα στο νερό - Σερέφας, Σάκης, 1960- (Διαβάζω ιστορίες, 2011)
ΒΡΑΒΕΙΟ 2013 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Ένα πρωί ο Γιάννης αντιλαμβάνεται πως ζει μέσα σε έναν τρύπιο κόσμο. Κουμπότρυπες, κλειδαρότρυπες, μυρμηγκότρυπες και δεκάδες άλλες τρύπες παντού γύρω του. Όμως αυτές δεν του φτάνουν. Θέλει να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα καταφέρει το ανέφικτο. Να ανοίξει μια τρύπα στο νερό! Οπότε, αφιερώνει μια ολόκληρη μέρα σε αυτή την προσπάθεια. Και τότε η ζωή του αλλάζει. Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Διαβάζω ιστορίες 8+, η οποία περιλαμβάνει ιστορίες που βοηθούν το παιδί που διαβάζει άνετα να αγαπήσει το βιβλίο. ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ Πρόκειται για μια ιστορία όπου αποτυπώνεται η ανατρεπτικότητα της παιδικής σκέψης και η διερευνητική τάση των παιδιών στο περιβάλλον τους, με τρόπο ευχάριστο και πρωτότυπο. Μια τρύπα στο μανίκι της πιτζάμας του Γιάννη γίνεται η αφορμή να συνειδητοποιήσει πως ζει σ' έναν κόσμο γεμάτο τρύπες αλλά και να αναζητήσει πώς να κάνει μια τρύπα στο... νερό. Η δημιουργική αγωνία του τον οδηγεί στην υπέρβαση της καθημερινότητάς του και καταφέρνει να κάνει πολλά πράγματα για πρώτη φορά στη ζωή του. Ο συγγραφέας, χωρίς διδακτισμό, αποκαλύπτει τα σχετικά όρια του εφικτού και του ανέφικτου, της κυριολεξίας και της μεταφοράς, της πραγματικότητας και της φαντασίας.