Στους ορίζοντες του 21ου αιώνα : μετά την εποχή των άκρων : συνομιλία με τον Antonio Polito - Hobsbawm, Eric John, 1917-2012 (Θεμέλιο, 2000)
Συνομιλία με τον Antonio Polito Tο βιβλίο αυτό προέκυψε από τη μακροσκελή και αναλυτική συνέντευξη που έδωσε ο ιστορικός Eric Hobsbawm στον ανταποκριτή της ιταλικής εφημερίδας La Republica στο Λονδίνο, Antonio Polito. O Eric Hobsbawm στοχάζεται για το μέλλον, για τον 21ο αιώνα τον οποίο ήδη διανύουμε. H ιστορική πρόγνωση βασίζεται αναγκαστικά στη γνώση του παρελθόντος. Mέσα από το κάτοπτρο του ιστορικού, ο συγγραφέας του Σύντομου Eικοστού Aιώνα εντοπίζει τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο νέο αιώνα και ανιχνεύει τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές τάσεις που είναι πιθανό να επικρατήσουν. Σταθμίζει και αξιολογεί φαινόμενα όπως η παγκοσμιοποίηση, ο κίνδυνος του υπερπληθυσμού στον πλανήτη, το περιβάλλον, η νέα διεθνής σκηνή, το "παγκόσμιο χωριό" του σημερινού ανθρώπου, τα πολιτισμικά και πολιτικά προβλήματα, τις τεράστιες δυνατότητες παραγωγής πλούτου, αλλά και την άνιση αναδιανομή του, το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών και τις τεράστιες ανισότητες, την ιστορική διαδρομή και το σημερινό ρόλο της Aριστεράς.