Τα αδέσποτα : ο Κύων : πάνε Θεσσαλονίκη, Λευκό Πύργο, Αριστοτέλους, ρωμαϊκή αγορά, Αρκτούρο - Ζαραμπούκα, Σοφία, 1939- (Τα αδέσποτα ;, 2011)
Ο Κύων είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Τα Αδέσποτα" της Σοφίας Ζαραμπούκα. Στα βιβλία της σειράς πρωταγωνιστές είναι τα αδέσποτα, που κυκλοφορούν και σχολιάζουν όσα συμβαίνουν γύρω τους, ενώ ζουν και τις προσωπικές τους ιστορίες. Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς πρωταγωνιστής είναι ο Κύων, ο οποίος φτάνει με το τρένο στη Θεσσαλονίκη και βολτάρει στο κέντρο της πόλης χαζεύοντας σημαντικά κτίρια. Γνωρίζει μια ντόπια αδέσποτη σκυλίτσα, που του συστήνει τον Αρκτούρο και στη συνέχεια και οι δυο μαζί μάς ξεναγούν στην πόλη της Θεσσαλονίκης: στον Λευκό Πύργο και στην παραλία, στην Αριστοτέλους, στη Ρωμαϊκή αγορά, στη Ροτόντα, στο Κάστρο κ.α. Μια πρωτότυπη και ευρηματική προσέγγιση στην κοινωνική και πολιτική αγωγή, τη σύγχρονη Ιστορία και τη ζωοφιλία από την πένα της συγγραφέα και εικονογράφου Σοφίας Ζαραμπούκα, που επέλεξε την τεχνική των κόμικς και το χιούμορ για να μιλήσει στα παιδιά για τα σοβαρά αυτά ζητήματα.