Κοσμοδρόμιο : διηγήματα - Κατσαμά, Ελένη, 1973- (Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους, 2011)
Κοσμοδρόμιο λέγεται το διαστημικό κέντρο της Ρωσίας, απ' όπου εκτοξεύονται διαστημόπλοια προς εξερεύνηση νέων κόσμων. Στο βιβλίο Κοσμοδρόμιο η γνωριμία μας με νέους κόσμους γίνεται η αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα τον δικό μας. 21 έφηβοι από 21 σημεία του πλανήτη αφηγούνται τη δική τους ιστορία και μοιράζονται τους λόγους που τα μάτια τους δεν κλείνουν εύκολα το βράδυ (Ιράκ, Αγγλία, Σαχάρα, Αυστραλία, Σομαλία, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα, Η.Π.Α., Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ινδία, Κολομβία, Ελλάδα, Ρουμανία, Σρι Λάνκα, Σιέρα Λεόνε, Ταϊβάν, Ιράν, πρώην Γιουγκοσλαβία, Νέα Ζηλανδία). Ένα μοντέρνο λογοτεχνικό βιβλίο, σύγχρονο, επίκαιρο, νεανικό, δυναμικό, ποιητικό. Γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, δίνει το στίγμα μιας εποχής σφοδρών αλλαγών. Οι χαρακτήρες του βιβλίου ισορροπούν ανάμεσα στη βία και την ευαισθησία, την απόγνωση και το χιούμορ, τη ζωή και το θάνατο, την αδικία, τη φτώχεια αλλά και την αισιοδοξία. Οι ιστορίες του Κοσμοδρομίου βασίζονται σε αληθινά περιστατικά, ρεαλιστικές συνθήκες και υπαρκτά πρόσωπα. Ένας έφηβος που θα διαβάσει το "Κοσμοδρόμιο" θα ταξιδέψει στον κόσμο και θα δει με τα μάτια 21 εφήβων ολότελα διαφορετικούς τρόπους ζωής. Κι ενώ θα γνωρίζει ολοένα και περισσότερους κόσμους, θα αναγνωρίσει τον πιο σημαντικό απ' όλους: τον κόσμο μέσα του.