Ο καθρέφτης μιας ζωής - Mahfouz, Naquib, 1911-2006 (Ψυχογιός, 2001)
ΠΕΝΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Πενήντα πέντε ιστορίες· πενήντα πέντε πρόσωπα, πρωταγωνιστές των ιστοριών αυτών και φίλοι ή απλοί γνωστοί του μεγάλου συγγραφέα, αποτελούν την πρώτη ύλη για τους ήρωες και τις ηρωίδες του έργου του Μαχφούζ, με μόνιμο σκηνικό το αγαπημένο του Κάιρο με τον Νείλο του. Από το βιβλίο παρελαύνουν διάφοροι τύποι αντιπροσωπευτικοί του πλουραλισμού της αιγυπτιακής κοινωνίας, όπως ο καθηγητής Ακλ, λαμπρή προσωπικότητα αλλά με τις δικές της σκοτεινές πτυχές, ο Άχμαντ Κάντρι, ο πρώιμα μυημένος στα μυστήρια της ζωής έφηβος, η Αμάνι Μοχάμαντ, η μουσουλμάνα με την προχωρημένη ερωτική συμπεριφορά, η Σοράγια Ράαφατ, που έσπασε το φράγμα της παρθενίας ως την ώρα του γάμου ξεμπροστιάζοντας τον επίπλαστο συντηρητισμό των αρσενικών. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα διαφορετικό αλλά εξίσου βαθύ και ολοκληρωμένο.