Το βιβλίο των πειρατών - Αγγελίδου, Μαρία, 1957- (Το Βυζάντιο των θαυμάτων, 2010)
Το Βυζάντιο -ευτυχώς!- δεν είναι μόνο χρονολογίες και ονόματα και βιβλία σε ράφια σκονισμένα. Είναι θαύμα και ιστορία αληθινή μαζί. Είναι Πόλη αλλά και Αυτοκρατορία. Είναι στρατηγοί και πειρατές και κυρίες πανέξυπνες και κάστρα με λάβαρα πολύχρωμα και ταξίδια που όμοιά τους δεν έχουν ξαναγίνει. Είναι στεριές πολλές και παράξενες. Θάλασσα μία. Απέραντη. Είναι αυτοκράτορες και λιμάνια και παλάτια σ' όλα τα χρώματα. Είναι μια ιστορία μεγάλη σαν τον κόσμο. Μια ιστορία που γέννησε παραμύθια αμέτρητα. Κι ένα παραμύθι που ακόμα γράφει ιστορίες. Και βιβλία.