Ιστορία για ένα μικρό μαμούθ - Δερμιτζάκης, Μιχαήλ Δ., 1943- (Λογοτεχνικά βιβλία με πολύχρωμη εικονογράφηση, 2012)
Μέσα από τη φανταστική ιστορία ενός μικρού παιδιού και ενός μαμούθ, μαθαίνουμε πολλά και εν- διαφέροντα για την προϊστορική περίοδο: την καθημερινότητα, τις ασχολίες των ανθρώπων, τις συν- θήκες διαβίωσης, το φυσικό περιβάλλον κ.ά. Εξάλλου, είναι μια περίοδος που συναρπάζει όλα τα μικρά παιδιά. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει γλωσσάρι και επιπλέον επεξηγήσεις ή πληροφορίες. Η εκπληκτική εικονογράφηση είναι του Δημήτρη Φουσέκη, γεωλόγου στις σπουδές και εικονο- γράφου στο επάγγελμα, ενός εξαιρετικού δημιουργού που δε χρησιμοποιεί κανένα ψηφιακό μέσο. Ο συγγραφέας, Μιχάλης Δερμιτζάκης, είναι καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Πανε- πιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών, ενώ είναι διδάκτωρ του Τμήματος Φυσιογνωσίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.