Οι γυναίκες της Σπάρτης - Pomeroy, Sarah B. (Τουρίκη, 2011)
Η Σπάρτη παρουσιάζει μια διαρκή πρόκληση για τους ιστορικούς της αρχαιοελληνικής αρχαιότητας, κι αυτό γιατί οι πληροφορίες για την κοινωνία της είναι πολύ ελλιπείς. Η επιστημονική έρευνα για τη Σπάρτη ασχολείται συστηματικά με τη στρατιωτική ιστορία της πόλης και την αυστηρή ανδροκρατούμενη κοινωνική της δομή, σαν να μην υπήρχαν καν σ' αυτήν γυναίκες. Και όμως η γνωστότερη απ' όλες τις μυθικές Ελληνικές, η Ελένη, η σύζυγος του Μενέλαου, η αιτία του Τρωικού Πολέμου, ήταν Σπαρτιάτισσα. Το βιβλίο "Οι Γυναίκες της Σπάρτης", γραμμένο από μια διαπρεπή επιστήμονα και αναγνωρισμένη αυθεντία στην ιστορία των γυναικών της Αρχαιότητας, καλύπτει αυτό το κενό. Είναι η πρώτη ενδελεχής μελέτη της ιστορίας των γυναικών της Σπάρτης: διατρέχει πάνω από χίλια χρόνια ιστορίας και ασχολείται με τις γυναίκες όλων των τάξεων, ανώτερων και κατώτερων. Αναβιώνει τον κόσμο και τη ζωή των γυναικών της Σπάρτης, ενδιαφέρεται για την εξέλιξη της κοινωνικής τους θέσης στο πέρασμα του χρόνου και για το πώς διατήρησαν την εκπληκτική τους αυτονομία, ενώ δίνει έμφαση στο πώς διέφεραν από τις σύγχρονές τους Ελληνίδες, ιδίως τις Αθηναίες. Περιδιαβαίνοντας τις εποχές (αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή), η συγγραφέας πραγματεύεται την εκπαίδευση, την οικογενειακή ζωή, την αναπαραγωγή, τη θρησκεία και τον αθλητισμό. Η Σάρα Πομερόυ, εφοδιασμένη με στιβαρή επιστημονική γνώση και το θάρρος της διατύπωσης εικασιών, αναλύει διεξοδικά αρχαία κείμενα και αρχαιολογικά τεκμήρια, για να ξαναφέρει στο φως τον κόσμο αυτών των ξεχασμένων αλλά ξεχωριστών γυναικών. Οι "Γυναίκες της Σπάρτης" είναι μια δεξιοτεχνική σύνθεση υλικού σε έναν πρωτοποριακό τομέα έρευνας. Μεταφέρει στον αναγνώστη τα επιτεύγματα μιας ολόκληρης γενιάς ερευνητών της ιστοριογραφίας περί γυναικών, και προσφέρει στον αναγνώστη πλήρη εποπτεία του θέματος. Οι μελετητές της αρχαιότητας το υποδέχτηκαν ως ανεκτίμητη συμβολή, αλλά είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει προκλητικό ανάγνωσμα και για όποιον γοητεύεται από την ποικιλόχρωμη υφή της ιστορικής εμπειρίας των γυναικών.