Οι χρυσοί τέκτονες : αλχημιστές, ροδόσταυροι και οι πρώτοι ελευθεροτέκτονες - Churton, Tobias (Ιστορία, 2011)
Στη θαυμάσια, λεπτομερή έρευνά του, ο Τομπάιας Τσέρτον μας αποκαλύπτει την ίδια την προϊστορία του Ελευθεροτεκτονισμού, ξεκινώντας από τις αλχημικές και ερμητικές ρίζες του, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έδρασε ο Ερμής ο Τρισμέγιστος, και κατόπιν, μέσω του Τάγματος των Ροδόσταυρων του 17ου αιώνα, την εξάπλωσή του στη Δύση. Το βιβλίο Οι Χρυσοί Τέκτονες απομυθοποιεί και συνάμα βάζει τον Ελευθεροτεκτονισμό στις πραγματικές του διαστάσεις. Είναι ένα βιβλίο προκλητικό, γιατί ερευνά τη βαθύτερη σημασία της μαγείας και τον ρόλο που αυτή έπαιξε στα αρχαία μυστήρια και στις μυήσεις των Αλχημιστών, των Ροδόσταυρων και των Ελευθεροτεκτόνων.