Το βιβλίο των μεγάλων φιλοσοφικών αντιθέσεων - Brenifier, Oscar, 1954- (Βιβλία γνώσεων, 2010)
Από πολύ µικρή ηλικία και πολύ γρήγορα ανακαλύπτουµε ότι πολλές ιδέες έρχονται σε αντιπαράθεση µεταξύ τους κι ότι ακριβώς αυτό µας βοηθάει να τις κατανοήσουµε. Το ψηλά είναι το αντίθετο του χαµηλά, το κρύο το αντίθετο του ζεστού, το σκοτάδι το αντίθετο του φωτός. Όσο µεγαλώνουµε, ο τρόπος σκέψης µας γίνεται όλο και πιο εκλεπτυσµένος και µπορούµε πια να αντιληφθούµε έννοιες που είναι πολύ πιο αφηρηµένες και πιο περίπλοκες. Παρ' όλ' αυτά, έχουµε ακόµα ανάγκη τις αντιθέσεις, γιατί πάνω σ' αυτές δοµείται το πνεύµα µας και µαθαίνουµε να σκεφτόµαστε. Πώς να αντιληφθεί κανείς το πνεύµα, αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση µε το σώµα, πώς να αντιληφθεί το άπειρο αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση µε το πεπερασµένο, ή το είναι αν δεν το φέρει σε αντιπαράθεση µε το φαίνεσθαι; Αυτό το βιβλίο περιέχει δώδεκα ζεύγη αντιθέτων, τα οποία ορίζονται αρχικά µε βάση την αντιπαράθεσή τους, στη συνέχεια συνδέονται µε µια ερώτηση και ακολουθεί ένα συµπέρασµα που δείχνει πώς το καθένα συναρτάται µε το άλλο. Οι εξαιρετικές εικόνες που συνοδεύουν τους συλλογισµούς δίνουν ζωή στις ιδέες, γιατί οι ιδέες τρέφονται από εικόνες, όπως το αφηρηµένο τρέφεται από το αντίθετό του, δηλαδή το συγκεκριµένο. Ένα απολαυστικό βιβλίο για να µάθουµε να σκεφτόµαστε - ένα βιβλίο µοναδικό...