Υπόγεια πολιτεία. - Duprau, Jeanne (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Μυθιστορήματα φαντασίας, 2011)
Όταν τελείωσε η κατασκευή της πρώτης υπόγειας πολιτείας στη Γη, και πριν αυτή εποικηθεί από τους λίγους τυχερούς, ο αρχιμάστορας γράφει μια επιστολή στην οποία περιγράφει τον τρόπο διαφυγής από εκεί. Γνωρίζει ότι η πόλη δεν μπορεί να διατηρηθεί πάνω από διακόσια χρόνια και θεωρεί καθήκον του να ενημερώσει γι' αυτό τις επόμενες γενιές. Στη συνέχεια, ασφαλίζει την επιστολή σ' ένα κιβώτιο το οποίο θα ανοίξει αυτόματα όταν συμπληρωθούν τα διακόσια χρόνια και εμπιστεύεται το κιβώτιο στο δήμαρχο. Από δήμαρχο σε δήμαρχο, όμως, κάπου χάνεται το κιβώτιο κι έτσι περνούν τα διακόσια χρόνια κι πόλη αρχίζει να παρουσιάζει σοβαρές δυσλειτουργίες. Διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος που βυθίζουν την πόλη στο σκοτάδι, έλλειψη αγαθών... Ο τωρινός διεφθαρμένος δήμαρχος προσπαθεί να καθησυχάσει τους κατοίκους της πόλης, αλλά οι δύο επίμονοι και ανήσυχοι έφηβοι ήρωες, η Λίνα και ο Ντουν, ανακαλύπτουν τυχαία κάποια κομμάτια της επιστολής του αρχιμάστορα, την οποία και προσπαθούν να ανασυνθέσουν για να βρουν το νόημά της. Όταν τα καταφέρνουν, βρίσκουν την πολυπόθητη έξοδο από την υπόγεια πολιτεία και, κυνηγημένοι από τους ανθρώπους του δημάρχου, φτάνουν στην επιφάνεια της Γης, απ' όπου στέλνουν μήνυμα στους συμπολίτες τους για να διαφύγουν κι αυτοί πριν εγκλωβιστούν για πάντα στην εφιαλτικά σκοτεινή πολιτεία τους. Η Jeanne DuPrau καταφέρνει να επιβάλει στον αναγνώστη το κλειστοφοβικό συναίσθημα που ζουν οι κάτοικοι της Υπόγειας Πολιτείας και να τον κάνει να ανησυχήσει για το μέλλον τους, εστιάζοντας παράλληλα στους δύο θετικούς, ανήσυχους ήρωές της, οι οποίοι φαίνεται να είναι οι μόνοι που μπορούν να βγάλουν την πόλη από το αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή, αποδίδει με όλες τις αποχρώσεις την ανθρώπινη φύση (από τα πιο μελανά ως τα πιο φωτεινά χρώματα) δίχως να υπερβάλλει ή να παίρνει θέση, αφήνοντας τους ήρωές της να δράσουν ελεύθεροι. Έτσι, πετυχαίνει να θέσει μια σειρά προβληματισμών στον αναγνώστη (η δύναμη της εξουσίας, το μέλλον του πλανήτη, η φύση του ανθρώπου, η διαφορετικότητα...) που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τους ήρωες να παλεύουν για το κοινό καλό δίχως να σκέφτονται το ατομικό τους συμφέρον.