Μυστική αποστολή : εξερεύνηση στη στοιχειωμένη σπηλιά - Δασκαλάκη, Μαρία, 1982- (Λογοτεχνικές εξερευνήσεις, 2012)
Η ζωή δύο αδελφών αλλάζει απότομα όταν από την Κοπεγχάγη μετακομίζουν στην Κρήτη. Μα δε νοιάζεται κανείς που στη Μελίτη δεν αρέσει η ζωή στην Ελλάδα; Από την άλλη, ο αδελφός της φαίνεται να το διασκεδάζει. Όλα φαίνονται διαφορετικά το καλοκαίρι, όταν οι δυο τους περνούν τις διακοπές στο χωριό με τους φίλους τους. Η παρέα των παιδιών τριγυρίζει κρυφά στο δάσος του Δέδε όπου κυλά ένα ποτάμι, το οποίο καταλήγει σε μια σπηλιά. Για το ποτάμι αυτό υπάρχει ένας θρύλος αλλά τα παιδιά τολμούν να το επισκεφτούν. Τώρα ξεκινά η περιπέτεια της εξερεύνησης. Μήπως οι θρύλοι είναι τελικά πραγματικότητα; Ποιο μεγάλο μυστικό θα ξεσκεπάσουν τα παιδιά στη στοιχειωμένη σπηλιά;