Ο Τίκι εξερευνητής - Χατζοπούλου-Καραβία, Λεία, 1932- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή χελιδόνια, 2002)
Ο Τίκι, γιός του Σιλβάτικου και της τυφλοποντικίνας Ρίκι, που είχε γεννηθεί με το «ελάττωμα» να βλέπει, συναντά το ταίρι του την Καμπανιόλα. Μοιράζονται την ίδια επιθυμία να εξερευνήσουν τον κόσμο. Στο ταξίδι τους προς το Βόρειο Πόλο, θα ζήσουν τη ζωή των Εσκιμώων, θα αντικρίσουν το Βόρειο Σέλας, θα γνωρίσουν τόπους και έθιμα διαφορετικά και θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις. Κι εμείς μαζί τους...