Το άλογο του πολέμου - Morpurgo, Michael, 1943- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή περιστέρια, 2012)
Με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τζόι, το αγαπημένο άλογο του νεαρού 'Αλμπερτ, πουλιέται στο ιππικό και στέλνεται με καράΒι στη Γαλλία. Με τον αξιωματικό του, ο Τζόι ρίχνεται εναντίον του εχθρού και γίνεται μάρτυρας της φρίκης της πρώτης γραμμής. Όταν ο αξιωματικός του σκοτώνεται, ο Τζόι προσφέρει τις υπηρεσίες του και στις δύο πλευρές μέχρι που θα βρεθεί ολομόναχος στην Ουδέτερη Ζώνη. Αλλά ο 'Αλμπερτ δεν μπορεί να ξεχάσει το αγαπημένο του άλογο, κι έτσι παίρνει την απόφαση να το βρει και να το φέρει πίσω στην πατρίδα του... Ένα σύγχρονο αντιπολεμικό αριστούργημα.