Οι τρείς εντολές : μυθιστόρημα - Μερτζανίδης, Σάββας, 1961-
Είμαστε οι μοναδικοί που για να επιβιώσουμε δεν χρειαστήκαμε παρά μόνο τρεις εντολές. Αυτές αναγράφονται σε μια τεράστια πινακίδα στην είσοδο του χωριού μας. Κάποιος λοιπόν που μπαίνει στον χωριό παίρνει αμέσως μια πρόγευση του τι θα πρέπει να σεβαστεί μόλις ένα χιλιόμετρο μετά: να τιμάς τον πατέρα σου και τη μητέρα σου, να μην μοιχεύσεις, να μην πατήσεις ποτέ το πόδι σου στο Νεραϊδότοπο. Απ' όσο μπορώ να γνωρίζω, ήμουν ο μόνος που παραβίασε και τις τρεις αυτές εντολές και κάθε φορά που παραβίαζα μια εντολή μάθαινα και μια αλήθεια. Μια αλήθεια που την εμπόδιζαν να βγει στην επιφάνεια.