Ευρετήριον της μνημειακής ζωγραφικής του Αγίου Όρους = Corpus de la peinture monumentale du Mont Athos : 10ος- 17ος αιώνας = 10e-17e siecle - Τουτός, Νικόλαος (Ακαδημία Αθηνών. Κέντρο Έρευνας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, 2010)
Πρόκειται για την πολυετή έρευνα (έναρξη 13 Σεπτεμβρίου 2004) που διενήργησε στα Ιερά Καθιδρύματα του Αγίου Όρους, η Αγιορειτική Εστία δια των επιστημονικών της συνεργατών Νίκου Τουτού και Γιώργου Φουστέρη, που είχαν τη σχετική ιδέα και καλύπτει την έλλειψη καταγραφών και αποτυπώσεων του μνημειακού πλούτου, που επί δεκαετίες στάθηκε τροχοπέδη στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, στον τομέα αυτό.