Τα παιδιά της Θεσσαλονίκης - Σιδέρη, Ντίνα (Χατζηνικολής, 1990)
Το βιβλίο αυτό είναι το πρώτο μιας πολυδιαβασμένης τριλογίας του Μ. Λεντερίκ. Το δεύτερο βιβλίο είναι το «Μυστικό μιας γυναίκας» και το τρίτο η «Αρτεμις». Ήρωες των βιβλίων είναι η Αρτεμη, ο Δημοσθένης, ο Βασίλης και ο Περικλής, και η περιπέτειά τους ξεκινάει κάτω από την κυριαρχία των Οθωμανών, που κατέχουν την Θεσσαλονίκη το 1881. Ο συγγραφέας με το συναρπαστικό του ταλέντο, μεταφέρει τους αναγνώστες σε μια άλλη εποχή, δίπλα σε μια παρέα παιδιών γεμάτη από όνειρα και ελπίδες. «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» Εγώ, η Άρτεμη, 10 ετών, τους αγαπώ και τους τρεις για πάντα. Πώς θα μπορούσα ποτέ να διαλέξω ανάμεσα στον Δημοσθένη, τον Βασίλη και τον Περικλή; Εγώ, ο Δημοσθένης, 11 ετών, αγαπώ την Άρτεμη περισσότερο κι από τους καλύτερους φίλους μου, τον Βασίλη και τον Περικλή. Θα με παντρευτεί γιατί θα γίνω ένας μεγάλος ποιητής. Εγώ, ο Βασίλης, θα σκοτώσω τον Περικλή ή τον Δημοσθένη, τους καλύτερους φίλους μου, αν αποφασίσει η Άρτεμη να παντρευτεί ένα από αυτούς αντί να γίνει γυναίκα μου. Αλλά θα κυβερνήσω τον κόσμο και θα με διαλέξει. Εγώ, ο Περικλής, 11 ετών, θα βρω τα ωραιότερα διαμάντια της Αφρικής για να τα χαρίσω στην Άρτεμη, την πολυαγαπημένη μου. Το 1881, κάτω από τον ίσκιο των Οθωμανών που κατέχουνε τη Θεσσαλονίκη, ξεκινάει η εξωφρενική περιπέτεια αυτών των ιπποτών του σύγχρονου κόσμου, που μας διηγείται με το συναρπαστικό του ταλέντο ο Μπερνάρ Λέντερικ.