Συμβουλευτική ψυχολογία - Μαλικιώση-Λοΐζου, Μαρία, 1947- (Συμβουλευτική ψυχολογία, 1999)
Συμβουλευτική ψυχολογία είναι ο κλάδος της ψυχολογίας που ασχολείται με την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας του ανθρώπου της αυτογνωσίας του. Η αυτογνωσία αυτή βοηθά στην καλύτερη χρήση των αποθεμάτων και των ικανοτήτων που διαθέτει το άτομο για να φτάσει στην αυτοπραγμάτωσή του. Το βιβλίο παρουσιάζει τη θεωρία της συμβουλευτικής ψυχολογίας. Εξετάζονται οι ιστορικές πηγές, οι εκπρόσωποί της, οι μέθοδοι και οι τεχνικές που εφαρμόζει. Περιγράφονται τα είδη της και δίνεται έμφαση στην ανάλυση της συμβουλευτικής διαδικασίας για την παροχή ψυχολογικής βοήθειας σε ομάδες και άτομα κάθε ηλικίας. Η συμβουλευτική ψυχολογία έχει ευρύτατες εφαρμογές σε κάθε χώρο: μεταξύ άλλων, στην οικογένεια, την παιδεία, την εργασία και, γενικά, σε κάθε πρόβλημα και ανάγκη που παρουσιάζεται στο χώρο της ψυχικής υγείας.