Ο μεγαλοφυής και η θεά - Huxley, Aldous, 1894-1963 (Βιβλιοθήκη Ελλήνων και ξένων συγγραφέων ;, 1961)
«Όλοι είναι μέσα». Άνοιξε μια πόρτα και μ έσπρωξε. Αυτό που είδα εκεί, αν το έβλεπα μετά δεκαπέντε χρόνια, θα μπορούσε να ήταν μια παρωδία των αδελφών Μαρξ. Βρισκόμουν σ ένα μεγάλο, εξαιρετικά ακατάστατο λίβινγκ-ρουμ. Στο ντιβάνι ήταν ξαπλωμένος ένας ασπρομάλλης άνθρωπος με ξεκούμπωτο κολλάρο, που φαινόνταν σαν να πέθαινε, γιατί το πρόσωπό του ήταν πελδινό, κι η αναπνοή του πηγαινοερχόταν σαν ρόγχος. Κοντά του σε μια κουνιστή καρέκλα, η ωραιότερη γυναίκα που είχα δε ποτέ μου, διάβαζε ήσυχα...