Πνευματικός κόσμος και βία : ημερίδα 4 Δεκεμβρίου 2010 - Γκρης, Ηλίας, 1952- (Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, 2011)
Οι πολλαπλές και αναίτιες επιθέσεις σε συγγραφείς, καλλιτέχνες και εν γένει ανθρώπους του πολιτισμού από άτομα και ομάδες που διεκδικούν το μονοπώλιο της αλήθειας και το αλάθητο των όποιων απόψεων τους, κατά καιρούς θέτει επί τάπητος το ζήτημα της βίας εναντίον του πνευματικού κόσμου. Υιοθετώντας έστω και κατά σύμβαση την έννοια του πνευματικού, που ορίζεται θα λέγαμε από ένα ευρύ πεδίο πνευματικών δραστηριοτήτων, η Εταιρεία Συγγραφέων και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ διοργάνωσαν στις 4 Δεκεμβρίου 2010 ημερίδα με αυτό το θέμα: «Πνευματικός κόσμος και βία». Δεκαεπτά άνθρωποι από ένα εκτενές πεδίο της διανόησης και της δημοσιογραφίας, της τέχνης και συνολικότερα του πολιτισμού μίλησαν στην αίθουσα συνελεύσεων της ΕΣΗΕΑ και συνομίλησαν με το κοινό. Ό,τι ακολουθεί είναι τα καταγεγραμμένα πρακτικά αυτής της ημερίδας.