Το παλάτι των επιθυμιών. - Mahfouz, Naquib, 1911-2006 (Η τριλογία του Καΐρου ;, 1997)
Στο δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας παρακολουθούμε την "ωρίμανση" της οικογένειας Γκαουάντ αλλά και των γενικότερων προβλημάτων της αιγυπτιακής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, στις δεκαετίες του '20 και του '30. Τα πρόσωπα είναι τα ίδια αλλά ο χρόνος έχει διαφοροποιήσει τους τρόπους ζωής και τις απόψεις για την ηθική, τον έρωτα, τη θέση της γυναίκας. Η θρησκεία συνεχίζει να παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στην ιδιωτική και δημόσια ζωή και είναι καταφανείς οι διαφορές με το παρελθόν. Ο αναγνώστης θα νιώσει και πάλι αυτή την υπέροχη αχλή να τον τυλίγει, θα δει τους γνώριμους ήρωες να ερωτεύονται, να αποστατούν, να επαναστατούν μέσα στη γοητευτική ατμόσφαιρα του Καΐρου όπου οι ιδέες, παλιές και νέες, γεννούν συγκρούσεις και προοιωνίζονται μιαν άλλη, νέα εποχή.