Μυστική Σερβία - Kosanovic, Militsa (Άγνωστη Ιστορία, 1999)
ΣΕΡΒΙΑ: μια τραγική βαλκανική χώρα συνώνυμη του μαρτυρίου και της αντίστασης. Στα τέλη του 20ού αιώνα η Σερβία βρέθηκε στο επίκεντρο της επέλασης της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, πληρώνοντας ένα βαρύ φόρο αίματος. Αίμα που χύθηκε όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, όπως ισχυρίζονται οι ψυχροί αναλυτές, αλλά και για να εξιλεωθούν οι δαίμονες του παρελθόντος που κατατρέχουν τα «στοιχειωμένα» Βαλκάνια. Το βιβλίο αυτό παρακάμπτει τον άχαρο κόσμο της πολιτικής, με τα γνωστά πληκτικά του αδιέξοδα, ξεκινώντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στην άγνωστη πλευρά αυτής της βαλκανικής χώρας, ένα ταξίδι στη Μυστική Σερβία. Η αναζήτηση ξεκινά από τον άγνωστο πολιτισμό του Λεπένσκι Βιρ, διέρχεται μέσα από τις κοιλάδες, τις κλεισούρες και τα καστρομονάστηρα της μεσαιωνικής Σερβίας και φτάνει στις απαρχές της επικής παράδοσης του «κύκλου του Κοσσυφοπεδίου», της σερβικής «Ιλιάδας». Σ αυτή τη μυστική περιήγηση ο αναγνώστης συναντά κραϊπουτάσι, βούκοντλακ και βαμπίρ, στοιχειά και δαίμονες, παράξενα μέρη, τόπους δύναμης, θρύλους και παραδόσεις. Επισκέπτεται τον «πύργο» ενός Σέρβου «μάγου», μαθαίνει για τη σλαβική μαγεία, για τους μυστηριώδεις Βογόμιλους και το αιρετικό τους παρελθόν, για την Ιερή Γεωγραφία της χώρας, για τις εναλλακτικές θεραπείες, για το μύθο της επουράνιας Σερβίας, για την «Ομάδα 69», τη σέρβικη ψιονική άμυνα και για τις περίφημες προφητείες των Κρέμνα που έχουν τραγικά επιβεβαιωθεί. Η περιπλάνηση συνεχίζεται στο αντιβαρυτικό όρος Ράνταν, σε πλωτά νησιά, σε λίμνες που φιλοξενούν τέρατα, στο σέρβικο «Αγιο Όρος» και σε πολλά άλλα μοναδικά μέρη, «βουτηγμένα» στην απόκοσμη γοητεία της Μυστικής Σερβίας… Με οδηγούς δύο συγγραφείς -έναν Έλληνα και μια Σερβίδα- το βιβλίο αυτό ξεκινά ένα συναρπαστικό ταξίδι στην άγνωστη πλευρά μιας βαλκανικής χώρας, που κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 βρέθηκε στο επίκεντρο της επέλασης της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, πληρώνοντας ένα βαρύ φόρο αίματος. Η εξερεύνηση της Μυστικής Σερβίας ξεκινά από τον άγνωστο πολιτισμό του Λεπένσκι Βιρ, διέρχεται μέσα από τις κοιλάδες, τις κλεισούρες και τα καστρομονάστηρα της μεσαιωνικής Σερβίας, και φτάνει στις απαρχές της επικής παράδοσης του «κύκλου του Κοσσυφοπεδίου», της σερβικής «Ιλιάδας».