Μέρες και νύχτες της Αραβίας - Mahfouz, Naquib, 1911-2006 (Μεγάλοι σύγχρονοι λογοτέχνες, 1997)
Όλα τα όμορφα πράγματα στη ζωή, έχουν ένα τέλος. Ακόμα και οι εξιστορήσεις της Σαχραζάτ στις "Χίλιες και μία νύχτες". Η αφηγήτρια στέρεψε και ο σουλτάνος πρέπει να λάβει την απόφασή του. Αν ο Ναγκίμπ Μαχφούζ δεν ξέρει να τα πει αυτά με το δικό του μοναδικό τρόπο, κανείς παραμυθάς πάνω στη γη δεν μπορεί. Ο νομπελίστας συγγραφέας συνενώνει την αραβική, την περσική, την αιγυπτιακή και τις άλλες παραδόσεις της περιοχής και μιλά σ' αυτό το μυθιστόρημά του για το Καλό και το Κακό (που όπως πάντα έχουν πολλές πτυχές και πολλές όψεις) για τη Θεία και την ανθρώπινη βούληση και για τις επιλογές του πιο αδύναμου και πιο πονηρού πλάσματος στον πλανήτη: του ανθρώπου. Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ οδηγεί τον αναγνώστη του με μαστοριά ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα της παράδοσης, και ξεδιπλώνει ένα πραγματικά ατέλειωτο παραμύθι-παραμυθία. Εκεί που κανείς θεωρεί πως όλα τέλειωσαν, η ελπίδα, που πεθαίνει πάντα τελευταία, αναζωπυρώνεται, κάνει τον άνθρωπο να συνεχίσει να παλεύει. Είτε για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του είτε για την κατάκτηση του ποθητού προσώπου είτε για την ευτυχία.