Η αρχή και το τέλος - Mahfouz, Naquib, 1911-2006 (Μεγάλοι σύγχρονοι λογοτέχνες, 1990)
Η σιωπή είναι "η αρχή και το τέλος", λέει ο Χασανεΐν, ο κυριότερος ήρωας του μυθιστορήματος, τη στιγμή που η αγαπημένη του επιβεβαιώνει το αίσθημά της με τη σιωπή. Μια σιωπή που επιβάλλεται από την κοινωνική καταπίεση, τη φτώχεια και τις προκαταλήψεις που οδηγούν τους ήρωες, θύματα της μοίρας, στην κάθαρση μέσα από ακραίες καταστάσεις. "Η αρχή και το τέλος" είναι το αντιπροσωπευτικότερο έργο του Ναγκίμπ Μαχφούζ και απεικονίζει την αιγυπτιακή κοινωνία στα 1935 μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας που αγωνίζεται να επιβιώσει μετά το θάνατο του πατέρα.