Ο νάνος : μυθιστόρημα - Lagerkvist, Par, 1891-1974 (Καστανιώτης, 1990)
Ένα υπέροχο βιβλίο. Θέμα του: η μοναξιά, η σκληρότητα, η αμείλικτη αγριότητα. Ο νάνος κατασκοπεύει, ταπεινώνει, καταγγέλλει, βασανίζει, σκοτώνει. Είναι ανίκανος να νιώσει οίκτο, σεβασμό, αγάπη ή και μια απλή στοργή. Είναι ένα τέρας.