Αλληλογραφία, 1675-1728, - Γόρδιος, Αναστάσιος, 1654 ή 5-1729 (Ακαδημία Αθηνών. Κέντρον Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού, 2011)
Η έκδοση των επιστολών του αγραφιώτη ιερομόναχου, λογίου και δασκάλου Αναστασίου Γόρδιου αποφασίστηκε από το Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού (ΚΕΜΝΕ) το 1985 με πρωτοβουλία του τότε Διευθυντή του Κέντρου, αείμνηστου Δημητρίου Σοφιανού. Την εργασία ανέλαβε η ερευνήτρια του ΚΕΜΝΕ κυρία Ιωάννα Κόλια, που όμως αφυπηρέτησε το 1997. Το 2001 ο Διευθυντής του Κέντρου κ. Κώστας Λάππας ανέθεσε τη συνέχιση του έργου στον ερευνητή κ. Χαρίτωνα Καρανάσιο, που σήμερα το παραδίδει στη δημοσιότητα. Ο εντοπισμός χειρόγραφων επιστολών του Γόρδιου στΙς μετεωρικές μονές κατά τη διάρκεια παλαιότερων ερευνητικών αποστολών του Κέντρου αποτέλεσε το έναυσμα για τον προγραμματισμό της έκδοσης. Το έργο εντάσσεται στα προγράμματα του ΚΕΜΝΕ, που αποσκοπούν στη μελέτη και την παρουσίαση σχολιασμένων ιστορικών και φιλολογικών πηγών του νέου ελληνισμού κατά την περίοδο κυρίως της Τουρκοκρατίας και της Βενετοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό η προβληματική των ερευνητών του ΚΕΜΝΕ επανειλημμένως οδήγησε στη σχολιασμένη έκδοση κειμένων της νεοελληνικής επιστολογραφίας. Καρπός της ίδιας προβληματικής υπήρξε και η διοργάνωση από το ΚΕΜΝΕ συμποσίου με τον τίτλο "Νεοελληνική Επιστολογραφία 16ος - 19ος αι." (Αθήνα, 21 - 23 Μαρτίου 2003). Πιο πρόσφατα, το 2007, το ΚΕΜΝΕ ανέλαβε, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών καθώς και με το Βυζαντινό και Νεοελληνικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Βιέννης, την εκπόνηση ενός προγράμματος με στόχο την αποδελτίωση των δημοσιευμένων σε βιβλία και περιοδικά ελληνικών επιστολών της περιόδου 1500 - 1821 και την καταχώρισή τους σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων με πρόβλεψη να καταστούν στο μέλλον προσιτές σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω Διαδικτύου. (...) (Από τον πρόλογο της έκδοσης)