Το ημερολόγιο ενός συνηθισμένου κοριτσιού 1936-1941 - Kosterina, Nina (Σύγχρονη πεζογραφία, 1980)
Η Νίνα Κοστέρινα, η συγγραφέας του ημερολογίου αυτού, ανήκε στην Οργάνωση της Μόσχας της Κομμουνιστικής Νεολαίας (Κομσομόλ) και βρήκε ηρωικό θάνατο στον καιρό του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εκτελώντας αποστολή στα μετόπισθεν του εχθρού. Άρχισε το ημερολόγιό της όταν ακόμα ήτανε δεκαπέντε χρονών, μαθήτρια, τον Ιούνιο του 1936. Το ημερολόγιο κλείνει στις 14 Νοεμβρίου 1941, την παραμονή της αναχώρησής της από τη Μόσχα για το απόσπασμα των παρτιζάνων όπου υπηρετούσε. Η συγκεκριμένη ηρωική πράξη της Νίνα Κοστέρινα παραμένει άγνωστη. Ο δρόμος που τράβηξε ως αυτήν, περιγράφεται συγκλονιστικά στα τετράδια του ημερολογίου της.