Μια ζωή γλυκιά και πικρή - Μπενρουμπή, Νίνα, 1923- (Έλληνες συγγραφείς / Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2004)
"Ξεκινώ να γράφω την ιστορία της ζωής μου, έτσι, χωρίς να ξέρω τι ακριβώς με ωθεί να το κάνω. Ίσως το ότι βρίσκομαι στου βίου μου τη δύση και θέλω να μείνει μια ζωντανή φωνή ακόμα, μέσα στις τόσες, από κάποια που έζησε τη ναζιστική θηριωδία στο πετσί της. "Μπορεί η ζωή μου να μην είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Γεννήθηκα όμως Εβραία. Κι έτσι, αντί να κυλήσει φυσιολογικά και ήρεμα, όπως όλων των ανθρώπων, αυτή η ζωή ήταν γεμάτη απίστευτες περιπέτειες. Ίσως ακόμη ένας λόγος να είναι η μεγάλη μου αγάπη για την πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη, και θέλω μέσα από τη δική μου ιστορία να αναβιώσει και η δική της. Απλά, όπως εγώ την έζησα". Η Νίνα Μπενρουμπή, με νοσταλγία κι αλήθεια, εξιστορεί την πολυτάραχη ζωή της.