Ξαπλωμένο γυμνό : μυθιστόρημα - Franck, Dan (Ελληνες και ξένοι λογοτέχνες, 2000)
Ο Λεφ Κορόβιν είναι Ρώσος ζωγράφος. Στις αρχές του 20ου αιώνα, έρχεται στο Παρίσι για να ανακαλύψει μια άγνωστη ελευθερία. Οταν ξεσπάει ο Μεγάλος Πόλεμος, κατατάσσεται στις μονάδες καμουφλάζ που επινόησαν οι κυβιστές. Τραυματισμένος στο πεδίο της μάχης, ακούει επί έντεκα ώρες ένα συμπολεμιστή του που ψυχορραγεί να του ψιθυρίζει στ'αφτί το όνομα μιας άγνωστης γυναίκας. Οταν επιστρέφει στο Παρίσι, ο Λεφ Κορόβιν ανακαλύπτει μια φοβερή αλήθεια:δεν μπορεί πια να ζωγραφίσει. Ο πόλεμος έχει σκοτώσει μέσα του την έμπνευση.