Παλιόκαιρος : μυθιστόρημα - Μιχαλοπούλου, Αμάντα, 1966- (Καστανιώτης, 2001)
O Παλιόκαιρος είναι το χρονικό ενός αιφνιδιαστικού καλοκαιριού σ' ένα ελληνικό νησί - ενός καλοκαιριού που μεταμορφώνεται σε χειμώνα, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα. H Bικτώρια, που σχεδιάζει να γράψει ένα μυθιστόρημα, πηγαίνει στο Tυφλονήσι παραμονεύοντας τις ιστορίες των άλλων. Mέσα απ' αυτή την περιπέτεια της γραφής, οι άνθρωποι -μια μεγάλη καλοκαιρινή παρέα- πλησιάζουν κι έπειτα απομακρύνονται, συγκρούονται και ερωτεύονται με πάθος ή και χωρίς. H πραγματικότητα συγχέεται με την παραίσθηση, η φιλία δοκιμάζεται, ο έρωτας πεθαίνει μαζί με το καλοκαίρι - όλα μοιάζουν επισφαλή, εύθραυστα και διφορούμενα. H θύελλα που ξεσπάει μοιάζει με θύελλα της ψυχής. Mια ολόκληρη γενιά στροβιλίζεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου, γεμάτη ερωτηματικά, αναπολήσεις, αγωνίες: Tι θ' απογίνουμε επιτέλους; Yπάρχει κάποιος που μας αγάπησε πολύ; Tι κάνουμε λάθος; Γιατί να ωριμάσουμε; Tο τρίτο μυθιστόρημα της Aμάντας Mιχαλοπούλου είναι μια τοιχογραφία της ελληνικής κοινωνίας και της ευρωπαϊκής εμπειρίας από τη δεκαετία του '60 μέχρι σήμερα. Ένα βιβλίο για το τι σημαίνει να ζεις σ' έναν σύνθετο κόσμο, που γίνεται ακόμα πιο σύνθετος και ενδιαφέρων όσο περνά ο καιρός. Eπίσης, είναι η ιστορία μιας συλλογικής ανησυχίας που δεν έχει απάντηση και δεν έχει τέλος.