Στέλλα Βιολάντη, ή, Έρως Εσταυρωμένος : και κάποια άλλα διαλεκτά διηγήματα - Ξενόπουλος, Γρηγόριος, 1867-1951 (Λογοτεχνική βιβλιοθήκη Φέξη, 1914)
Ζάκυνθος, 1880, ο Παναγής Βιολάντης ζει μαζί με τη γυναίκα του, την ανύπαντρη αδερφή του, τις τρεις κόρες του, Στέλλα, Νένα και Κατίνα και τον μοναχογιό του Νταντή. Ως γνήσιος πατριάρχης, έχει συμφωνήσει να παντρέψει την κόρη του Στέλλα με έναν σαρανταπεντάχρονο και άσχημο έμπορο. Η Στέλλα όμως, είναι κρυφά ερωτευμένη με τον «δον Ζουάν» Χρηστάκη Ζαμάνο, έναν νέο από ξεπεσμένη αριστοκρατική οικογένεια, που δουλεύει σαν υπάλληλος στο αγγλικό τηλεγραφείο του νησιού. Ο Ζαμάνος της ζητήσει να τον παντρευτεί και αυτή η κίνηση εξαγριώνει τον Πατέρα Βιολάντη. Τον καλεί στο σπίτι του υποδυόμενος τον ευχαριστημένο με την προοπτική του γάμου, και εκεί, αφού τον εξευτελίζει, τον διώχνει κακήν κακώς. Γεμάτος θυμό για το πείσμα της κόρης του να επιμένει να παντρευτεί κάποιον που εκείνος δεν εγκρίνει, την φυλακίζει στη σοφίτα του σπιτιού, δίνοντάς της μόνο ψωμί και νερό, περιμένοντας να αλλάξει γνώμη και να υπακούσει στο θέλημά του. Όμως η Στέλλα δεν υποχωρεί, δηλώνοντας πως προτιμάει να χάσει τη ζωή της παρά να απαρνηθεί τον Χρηστάκη. Ύστερα από 12 περίπου μέρες εγκλεισμού ο πατέρας της γεμάτος χαρά της ανακοινώνει ότι ο Χρηστάκης δεν την αγαπάει πια αφού «κλέφτηκε» με μια άλλη κοπέλα. Εκείνη, ψυχικά και σωματικά εξαντλημένη, προδομένη και απογοητευμένη, πεθαίνει.