Ο πρίγκιπας των Νεφών - Galfard, Christophe, 1976- (Νεανική λογοτεχνία, 2010)
Γιατί ο ουρανός φαίνεται γαλάζιος την ημέρα και κόκκινος το δειλινό; Τι κρύβεται μέσα στο μαύρο σκοτάδι της νύχτας, ανάμεσα στ' αστέρια; Γιατί τα σύννεφα είναι λευκά; Με ποιο τρόπο κατανέμεται η ηλιακή ενέργεια στην ατμόσφαιρα; Πώς σχηματίζονται οι τροπικοί κυκλώνες; OΤρίσταμ Ντρέικ έχει γεννηθεί σ' ένα σύννεφο, μερικά χιλιόμετρα πάνω από τον ωκεανό. Το χωριό του φτιάχτηκε μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο για να κρυφτεί εκεί η Μυρτίλη, η κόρη του βασιλιά των Νεφών του Βορρά, που τον έχει εκθρονίσει ένας βάναυσος Τύραννος. Όταν κάποια μέρα τα στρατεύματα του δικτάτορα ανακαλύπτουν το σύννεφό τους και συλλαμβάνουν τους κατοίκους του, οι μόνοι που θα καταφέρουν να διαφύγουν είναι ο Τρίσταμ και ο φίλος του ο Τομ. Οι δυο φίλοι, αναζητώντας τη Μυρτίλη, θα ανακαλύψουν το καταχθόνιο σχέδιο του Τυράννου, που είναι να μεταβάλει το κλίμα της Γης και να το χρησιμοποιήσει ως πολεμικό όπλο. Για να εμποδίσουν τον Τύραννο, ο Τρίσταμ και οι φίλοι του θα χρειαστεί να διασχίσουν τον ουρανό, να κατανοήσουν τι είναι και πώς δημιουργούνται οι κεραυνοί και τα σύννεφα, τι κρύβεται τη νύχτα ανάμεσα στ' αστέρια, για ποιο λόγο ο Ήλιος είναι λευκός όταν τον κοιτάζεις από το διάστημα και γιατί το χρώμα του ουρανού είναι γαλάζιο... "Ο πρίγκιπας των Νεφών" είναι μια νεανική περιπέτεια, γεμάτη δράση, που επιχειρεί συγχρόνως να δώσει απαντήσεις, σε απλή και κατανοητή γλώσσα, σε επιστημονικά ζητήματα που μας έχουν απασχολήσει όλους μας. Το σπουδαιότερο όμως επίτευγμα του βιβλίου είναι ότι ασκεί τους νεαρούς αναγνώστες του στην οικολογική ευαισθησία.