Η φωτιά - Neville, Katherine, 1945- (Ξένη λογοτεχνία / Λιβάνης, 2008)
Πάνω από μία δεκαετία πριν από τον "Κώδικα Ντα Βίντσι", η Κάθριν Νέβιλ δημοσίευσε το "Οχτώ", ένα θρίλερ με ηρωίδα την Κατ Βέλις, ειδική στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και την έρευνά της για ένα κειμήλιο με τεράστια δύναμη, ένα σκάκι, έρευνα που εκτείνεται σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, σε παρόν και παρελθόν. Το παιχνίδι ξεκίνησε τριάντα χρόνια πριν... Το σκάκι του Καρλομάγνου είχε τη δύναμη να δημιουργεί ή να συντρίβει πολιτισμούς, να ανατρέπει την Ιστορία. Κρυμμένο εδώ και χίλια χρόνια ώστε να μην πέσει στα χέρια εκείνων που διψούσαν για τη μυστηριώδη δύναμή του, επανεμφανίζεται κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης και πυροδοτεί ένα ξέφρενο κυνηγητό που θα μπορούσε να αφανίσει την ανθρωπότητα... Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Κατ Βέλις βρίσκεται άθελά της παίκτρια στο παιχνίδι και ριψοκινδυνεύει στην έρημο της Σαχάρας για να βρει και να κρύψει τα κομμάτια του σκακιού, θέτοντας έτσι τέλος στη θανάσιμη επιρροή του. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια στη Φωτιά. Ένα κομμάτι του σκακιού ανακαλύπτεται στη Ρωσία. Η Αλεξάνδρα Σολάριν, κόρη της Κατ Βέλις, αγωνιά για τη μητέρα της, που έχει εξαφανιστεί ανεξήγητα από το Κολοράντο. Τι γυρεύει μια στημένη παρτίδα σκακιού μέσα στο πιάνο; Πώς ερμηνεύονται τα κρυπτογραφημένα μηνύματα που βρίσκει; Η Αλεξάνδρα, αντιμέτωπη με το χρόνο, από τη Σιβηρία μέχρι την πόλη της, την Ουάσινγκτον, αποδύεται στην αναζήτηση της αλήθειας...